Sådan producerer du din egen gær

Der hamstres gær i disse Corona-tider. En måde at sikre at man altid har gær til rådighed, er at lave en fordej. Der er forskellige former for fordej, eksempelvis poolish, biga og tiga. Fordejen er i virkeligheden en gærkultur. Husker man at gemme lidt fordej og fodre den jævnligt med mel, så løber man ikke tør for gær. Omvendt skal gærkulturen også bruges, så slutproduktet er at man løbende kan være selvforsynende ved at bage fantastiske brød.

Her er et link til en opskrift på poolish: http://voresbroed.dk/vendor/opskrifter/fordej/

Og en god opskrift på brød bagt med poolish: http://www.kvalimad.dk/page/franskbrod-langtidshaevet-med-vad-fordej-poolish/uuid/a5229aa8-0340-11e7-bffd-06944f3d741b

Når nu vi er hjemme fra skole og arbejder med gær og brødbagning, så er der oplagte muligheder for at lære en masse om gær og gæringsprocesser, og på den måde arbejde tværfagligt med læringsfladen mellem madkundskab og naturfag.

Her er lidt baggrundsviden om gær og gæringsprocesser: https://www.experimentarium.dk/…/gaercellen-den-levende-mi…/

Og her er et link til lette og billige undersøgelser fra Astra. Brug et drikkeglas eller lignende cylindrisk gennemsigtig beholder istedet for bægerglas, og brug gæropløsningerne til at starte et brød eller en fordej efterfølgende, så intet går til spilde 😉

https://astra.dk/tildinundervisning/gærballoner

God fornøjelse med naturdannelsen derhjemme!