Sådan laver du dit eget toiletpapir

Hvorfor løbe an på om det lokale supermarked har nok toiletpapir, når du kan lave dit eget? Følg disse trin for at fremstille dit eget bæredygtige toiletpapir:

Du skal bruge:

Alle slags papir undtagen glittet (blankt) papir. Avispapir er rigtig godt.
En gryde
Vand
Mad- eller baby-olie
Græs og blade
Kagerulle
Gummihammer
Håndklæde
Stort skærebræt eller et stykke krydsfiner eller lignende

– Blødgør papiret i vand. Hvis tryksværten misfarver vandet, så skift vandet indtil det er nogenlunde klart.
– Når du har blødgjort papiret, putter du det i en gryde sammen med to håndfulde græs. Tilsæt vand til det lige dækker. Kog blandingen op og lad det simre ved lav temperatur i en times tid.
– Skru op for blusset og bring vandet i kog. Det skal være spilkogende. Kog massen en halv times tid, og tilsæt vand undervejs for at erstatte det der fordamper. Der vil dannes skum på overfladen, som skal skummes af.
– Fjern gryden fra blusset og dræn det meste af vandet fra papirmassen. Den bedste metode er at øse det meste af det varme vand ud og lade papirmassen køle af i gryden.
– Bland 4 spiseskefulde olie eller lotion i, det blødgør papiret.
– Spred papirmassen ud på et håndklæde på en hård, flad overflade. Rul massen jævnt ud med kagerullen og få den så tynd som muligt. Hvis der er klumper, kan du hamre dem ned med gummihammeren.
– Læg skærebrættet eller krydsfinerpladen oven på den udrullede papirmasse og vægt ned med tunge genstande.
– Efter 30 minutter kan du fjerne vægtene og brættet. Du kan derefter vende håndklædet og trække det af toiletpapiret.
– Læg toiletpapiret et varmt og tørt sted for at tørre.
– Når arket er tørt, kan du skære det i strimler
– Nyd fornemmelsen af et stykke velgjort arbejde, som har sparet dig for at stå i kø og udsætte dig selv og andre for smitterisiko, samtidig med at det giver den der gode samvittighed ved ikke at have bidraget til hamstringshysteriet.

Find flere gode læringsaktiviteter i læringsfladen mellem håndværk & design og Naturfag i linket til Skoven i Skolen, omkring det at lave hjemmelavet papir til alskens formål:
https://www.skoven-i-skolen.dk/content/lav-genbrugspapir

Til sidst en lille en til smilebåndet fra vores kollega Christian Heller fra Bågø Naturcenter: https://youtu.be/M4UOlySGXA8